U bent hier: Home Postuniversitair Centrum Opleidingen info Cyclus Neus-, keel- en oorziekten & Oftalmologie

Cyclus Neus-, keel- en oorziekten & Oftalmologie

Meer weten?‎
van 21/03/2017 tot 30/03/2017
Julie Jacob
Mark Jorissen
Evelien Vandewalle

Download de folder.

Doelstellingen

Een aanzienlijk deel van de consultaties bij de huisarts betreft oogaandoeningen en neus- keel- en oorpathologieën. Op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen in aanpak en behandeling is dus belangrijk voor de dagelijkse praktijk. De eerste avondsessie op 21 maart is toegespitst op sinusitis, gehoorverlies en tinnitus. Ook nieuwe inzichten rond gehoorrehabilitatie (cochleaire implantaten en hoortoestellen) komen aan bod. Op 30 maart volgt een lezing over oogheelkunde toegespitst op glaucoom en netvliesaandoeningen.

Doelgroep

Huisartsen en geneesheer-specialisten

Programma

Sessie 1. Neus-, keel- en oorziekten
Dinsdag 21 maart 2017

Rhinosinusitis
Prof. dr. Mark Jorissen, diensthoofd neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie, UZLeuven

In deze algemene lezing over Rhinosinusitis wordt ingegaan op:

  • Definities
  • Diagnostiek
  • Behandeling
  • Recente evoluties en inzichten.

Gehoorverlies en nieuwe inzichten rond gehoorrehabilitatie & tinnitusbehandeling
Prof. dr. Nicolas Verhaert, Adjunct-Kliniekhoofd, Neus-, Keel- en Oorziekten, Gelaats- en Halschirurgie Revalidatiearts Gehoor-, spraak- en taalstoornissen, UZ Leuven

Gehoorverlies is geassocieerd met een belangrijke weerslag op de kwaliteit van leven en met chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en dementie. In deze lezing wordt ingegaan op de huidige evoluties rond gehoorrehabilitatie met nadruk op chirurgische- en hoortoesteltoepassingen. Nieuwe toepassingen in de cochleair implantatie en revalidatie worden uitgelegd. In een tweede deel komen huidige inzichten rond gehoorverlies en tinnitus aan bod met evidence-based toepassing van tinnitusbehandeling zoals uitgerold in UZ Leuven.

Sessie 2. Oftalmologie
Donderdag 30 maart 2017

Glaucoom en innovatie van de behandeling
Door Prof. dr. Evelien Vandewalle, oogarts UZ Leuven en dr. Julie Jacob, oogarts UZ Leuven

Glaucoom is een chronische progressieve oogaandoening die leidt tot permanent gezichtsveldverlies. De behandeling bestaat uit oogdrukdaling. In eerste instantie wordt er gestart met oogdruppels, indien dit niet voldoende is, kan laser of chirurgie overwogen worden. De laatste jaren is er een revolutie in de chirurgische behandeling naar minder invasieve operaties. Alle nieuwe behandelingsopties worden meer in detail besproken.

Netvliesaandoeningen: evoluties in diagnostiek en behandeling

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een aandoening die het centraal gedeelte van het netvlies aantast. Het is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid in de westerse wereld. Recente ontwikkelingen in beeldvorming voor diagnose van deze aandoening, evenals therapeutische mogelijkheden worden besproken.

Serosa centralis is een idiopathische aandoening die jongere personen treft en gekenmerkt wordt door vochtophoping onder het netvlies. Recent zijn er ontwikkelingen in de behandeling waarbij het gebruik van spironolactone wordt besproken.

Organisatie

Stuurgroep Geneeskunde

Praktisch

Data en plaats
Dinsdag 21 maart en donderdag 30 maart 2017, telkens van 20.30 tot 22.30 uur

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53

Accreditering
Is aangevraagd voor algemene geneeskunde

Inschrijven
Schrijf online in voor 14 maart 2017
De deelnameprijs is 100 euro (20 euro voor assistenten in opleiding en HAIO). Afzonderlijk inschrijven voor één sessie is mogelijk en kost 75 euro (15 euro voor assistenten in opleiding en HAIO). Studenten geneeskunde kunnen gratis deelnemen, mits inschrijving vooraf.

U betaalt dit bedrag door overschrijving op rekening IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding van 400/0014/42511 met de naam van de deelnemer(s).

Livestream/opname
Wilt u de studieavond via livestream volgen of nadien de opname bekijken? Vermeld dit aub bij uw inschrijving

Inschrijven

Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier .
gearchiveerd onder: