U bent hier: Home Postuniversitair Centrum Opleidingen info Psychiaters nodigen uit: dr. Kirsten Catthoor - Stigmatisering in de psychiatrie

Psychiaters nodigen uit: dr. Kirsten Catthoor - Stigmatisering in de psychiatrie


Download de folder.

Programma

20.00u Inleiding
door dr. Wim Lecot, volwassenpsychiater en systeempscyhotherapeut - adjunct-medisch diensthoofd Psychiatrie AZ Groeninge Kortrijk - voorzitter werkgroep Psychiatrie PUC

20.10 Stigma in psychiatrie: een onzichtbare schande

Een stigma is een schandvlek: een uiterlijk kenmerk dat een individu of een groep ongewenste eigenschappen toedicht, en daardoor isoleert van de rest van de maatschappij. Het betekent het verlies van een goede reputatie, een vorm van opspraak of ongeloofwaardigheid. Meestal gebruikt men stigma voor zichtbare kenmerken, zoals geslacht, ras, leeftijd, amputatie en overgewicht. In het geval van psychiatrisch stigma wordt het woord overdrachtelijke gebruikt: 'gierige' Hollanders, 'domme' Belgen, 'gevaarlijke' psychiatrische patiënten.

Er is wetenschappelijke evidentie voor psychiatrisch stigma bij een hele reeks van psychiatrische aandoeningen bij volwassenen, en het lijdt geen twijfel dat het ook bij kinderen en adolescenten tot negatieve effecten aanleiding geeft. Helaas induceren hulpverleners ook psychiatrisch stigma: iatrogene schade dus.

Hoe kunnen we dit alles beter begrijpen en wat zijn mogelijke verbeterpunten voor de toekomst?

21.10 Discussie met de aanwezigen

21.30 Conclusie en slotwoord
door dr. Wim Lecot

Docent
dr. Kirsten Catthoor, MD PhD Psychiater psychosecircuit PZ Stuivenberg Antwerpen

Praktisch

Datum en plaats
Donderdag 27 april 2017 om 20.00u
Er zijn broodjes en drankjes bij het onthaal vanaf 19.30u

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53 te 8500 Kortrijk

Inschrijven
Schrijf in vóór 19 april 2017
De deelnameprijs is 25 EUR.
U betaalt dit bedrag op rekening IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding van "400/0013/39750 + naam deelnemer(s)'.

Accreditering
Erkenning in rubriek 6 is aangevraagd.

Livestream en opname
U kan de voordracht volgen via livestream waarbij u vragen kunt stellen via chat of nadien de opname bekijken. U hebt hier enkel een computer met internet voor nodig.

Inschrijven

Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier .