U bent hier: Home Postuniversitair Centrum Opleidingen info Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci (1452-1519) | Een renaissance topstuk in Tongerlo

Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci (1452-1519) | Een renaissance topstuk in Tongerlo


Download de folder.

Programma

Terwijl Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci (1452-1519) in Milaan langzaam kleur en glans verliest, schittert één van de oudste en beste kopieën van dit werk nog steeds in de abdij van Tongerlo. Dat deze nog steeds te bewonderen valt, mag een half wonder heten. De aankoop van het stuk gebeurde in 1545. Wie het geschilderd heeft weten we niet, noch wie het besteld heeft. Feit is dat het een prachtig renaissance kunstwerk is dat veel rijke details bevat en op een sublieme manier het religieuze thema voorstelt.

Hoe lees je het schilderij, welke symbolen en verwijzingen naar de bijbel zitten erin verscholen? Zijn er nog dergelijke kopieën bewaard? Welke zijn de gelijkenissen en de verschillen met Milaan? Wie kocht het schilderij aan voor Tongerlo en in welke omstandigheden? Vooral sinds de Franse Revolutie kende het een zeer bewogen geschiedenis. Het mag een half mirakel heten dat het doek bewaard bleef.

Naar aanleiding van het Da Vinci jaar verschijnt in april 2019 het boek van Piet Boncquet (journalist) en Greet Verschatse (wetenschappelijk medewerker bij de Stedelijke Musea Kortrijk) 'Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci. Een wonderlijke geschiedenis' (uitgeverij Sterck & De Vreese). Ze verdiepten zich samen in de archieven van en documentatie over het werk en Greet Verschatse licht dit tijdens deze lezing toe.

Praktisch

Datum en plaats
Donderdag 23 mei 2019 om 19.30 uur

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53 in Kortrijk

Inschrijving
Inschrijven kan online vóór 16 mei 2019.
U betaalt 15 euro voor de lezing en een afsluitend drankje op de rekening IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding '400/0017/81304 + naam deelnemer(s)'.

gearchiveerd onder: